Uitgebreid zoeken

Met de trein op vakantie is eens wat anders

Een goed vervoersmiddel, dat is de trein. Steeds meer mensen maken er gebruik van en ervaren dat het eenvoudig is om door middel van treinreizen op vakantie te gaan. Je kunt hierdoor namelijk veel kosten besparen en ook zorgen dat je met frisse moed en vol energie aankomt op de plaats van bestemming.

Overnachten in en om de trein
Bij een goedkope reis is het soms aan te raden om te overnachten in de buurt van het station. Als je de volgende dag weer door moet reizen bijvoorbeeld. Het slapen op het station is dan misschien een oplossing. Maar dat is niet veilig. Er loopt geen beveiliging. Als je hier toch voor gaat kiezen dan moet je goed op je spullen letten. Je kan je tas bijvoorbeeld gebruiken als kussen, of het aan jezelf binden. Belangrijke spullen, zoals telefoon, paspoort en geld kan je het veiligst opbergen in een kluisje op het station en daar betaal je wel wat voor maar dan weet je wel zeker dat het goed wordt bewaard en dat het niet wordt gestolen. Je kunt veilig slapen in de slaaptrein. Deze trein vertrekt in de avond. Er zitten speciale slaapcoupés in of je slaapt gewoon in stoelen. Het goedkoopst is om in een normale stoel te gaan slapen, dit is meestal niet comfortabel. Slapen in een zespersoons coupé is het goedkoopst, een tweepersoonscoupé is het meest luxe. Het luxe hieraan is ook dat ze op slot kunnen en dan je hierdoor meer privacy hebt en je hoeft niet wakker te blijven om op je spullen te letten, dat wordt namelijk al voor je gedaan omdat je de deur dicht kunt doen.

Dagelijks reizen er in Nederland veel mensen met de trein want de trein komt op veel plaatsen en is, behalve in de spits, comfortabel. Als je in Nederland op vakantie gaat, heb je naast de grote bereikbaarheid, ook nog het voordeel van de treintaxi's. Voor 4,20 euro word je van het station naar het adres gebracht. Deze service wordt aangeboden op 43 stations in Nederland. Je kunt ook van de voordeeluren kaart gebruik maken en met OV reizen en soms ook met 40% korting, met de trein reizen kan dus zeer voordelig uitpakken.

Ook als je buiten Nederland met de trein gaat, bijvoorbeeld met de trein naar Frankrijk zijn er veel mogelijkheden. Er zijn veel goed bereikbare stations in Europa. Deze zijn bereikbaar met internationale treinen en in het land zelf zijn er, net als in Nederland, snel- en stoptreinen, keuze genoeg dus. Je kunt kiezen tussen een duur en snel kaartje of een goedkope stoptrein. Voor meer treininformatie kun je het best naar NS-Hispeed.

Wil je langer door meerdere landen reizen, kun je een eurorailkaartje kopen. Hiermee kun je, afhankelijk van de door jouw gekozen zones, onbeperkt reizen door Europa. Jongeren maken dan vaak gebruik van 35% korting en kinderen van 4 - 11 jaar krijgen 50% korting. Als je samen met een andere volwassen reist, kan je een Europas Saver nemen, die geeft allebei 15% korting. Dat is nog eens voordelig en zo kan een reisje erg goedkoop uit gaan pakken.